woensdag 29 oktober 2008

Aardappelpannekoekjes

Dit recept is iets wat mijn vader zaliger geregeld klaarmaakte. Het is een fraai voorbeeld van een gerecht dat in onze fusion keuken is terechtgekomen, niet door toerisme naar mediterrane en aziatische streken, maar door de wereldoorlog. Mijn vader was tijdens de oorlog nl. als krijgsgevangene weggevoerd naar Duitsland en Oostenrijk en waar hij dit recept waarschijnlijk heeft opgepikt.

Op zich is deze maaltijd dan ook een echt oorlogskostje, wat schraal, eenvoudig, maar toch lekker. Je kan het ook bereiden als een aardappelgarnituur bij een ander gerecht als onderdeel van een meer copieuze maaltijd. Het is een onmiskenbaar Germaans en Noors gerecht. Zo at ik het nog uit het vuistje bij een kraampje in de schaduw van de Dom te Keulen en wordt het in Scandinavische landen Rösti genoemd.

Ingrediënten:

1 kg aardappelen
2 tot 4 eieren
1 ui
1 bakje gerookte spekblokjes (100 gr.)
1 à 2 soeplepels maiszetmeel (Maizena)
1 à 2 soeplepels olijfolie
peper van de molen

olie voor warme bereidingen om de pannekoeken in af te bakken (mais-, arachide-, of olijfolie)

Ga als volgt te werk:

  1. Schil de aardappelen en rasp ze. Als je ze fijn raspt krijg je een smeuige pannekoek, rasp je ze grover dan krijg je een meer korstige koek. Zelf rasp ik de helft fijn en de andere helft grof.
  2. Snipper de ui fijn en meng onder het aardappelraspsel
  3. Breek de eieren en roer ze onder het aardappelraspsel. Bedoeling is een beslag te krijgen, waarvan het vocht enerzijds afkomstig is van door de aardappels afgegeven zetmeel en anderzijds van de eieren. Het aardappelraspel dient onder het vocht te staan.
  4. Roer de spekblokjes onder het beslag alsook twee eetlepels olijfolie en twee eetlepels maizena voor wat extra binding. Smaak het beslag af met peper uit de molen.
  5. Bak in een ruime koekepan een drietal aardappelpannekoekjes per keer en gebruik voldoende olie.

Varianten:

  1. In het beslag kan je ook wat gehakte verse peterselie roeren voor wat meer kleur en textuur.
  2. Er is me ook een variant bekend waarbij er geraspte wortelen mee in het beslag gaan. Zelf vind ik dit niet zo lekker. De wortelen zijn altijd onvoldoende gegaard.
----------------
Now playing: Yazoo - Situation
via FoxyTunes

zondag 26 oktober 2008

Toast Kannibaal

Een gekend leerstuk in de marketing is dat van de diversifiering en het kannibalisme. In het leerboek dat ik dienomtrent doornam ging het over een fabrikant van ijsroom die met het standaard vanille-ijs dat hij op de markt bracht een marktaandeel van 20 % wist te verwerven. Teneinde zijn marktaandeel te vergroten besluit onze fabrikant alsdan zijn aanbod te diversifieren en ook chocoladeroomijs op de markt te brengen. Er zijn dan verschillende scenario's mogelijk; bvb. het marktaandeel blijft 20% waarvan 15% vanille-ijs en 5 % chocolade-ijs, er treedt dan zogenaamd kannibalisme op omdat het gediversifieerde product een deel van het marktaandeel van het oorspronkelijk product opslorpt. In een optimaal scenario zou echter de fabrikant zijn merknaam beter ingang doen vinden omdat de verkoop van het chocolade-roomijs bij de liefhebbers ook interesse opwekt naar het oorspronkelijk product zodat ook de verkoop van vanille-ijs toeneemt. Dit is dus het soort van verzinsels waarmee marketingstrategen als een Noel Slangen zich bezighouden.

Je zou bvb. een liberalisme "strong" kunnen aanbieden naast een mainstream liberalisme teneinde zo een groter marktaandeel liberalisme te kunnen verwerven, net zoals een tabakshandelaar Groene Michel en Belga Filter aanbiedt. Dit voert ons tot onze gladiator in de senaat die geen Spartacus is. Persoonlijk vind ik hem zelfs lafhartig en trouweloos en ik verklaar me daaromtrent. Zo zag ik afgelopen week in een canvas-uitzending hoe hij zonder schroom de bankinstelling die destijds zijn triomfen in het judokamp gesponsord had een mes in de rug stak. Ook de manie van de man om zich, struis en breed als hij is, te pas en te onpas te vergrijpen aan de zwaksten en weerloosten van onze samenleving ,te weten de werklozen, stuit me zwaar voor de borst. Vermits ik voldoende ethisch besef heb om te weten dat moed een eerste vereiste is om vriendschap te kunnen betuigen zal je begrijpen dat ik dit subject niet tot mijn vriendenkring reken en er zelfs niet eens mee wens te sympathiseren. Zijn rijtje van ex-boezemvrienden is zo al lang genoeg en het volk verdient de leiders die het verkiest.

vrijdag 24 oktober 2008

Over de Censuur en de Propaganda

Blijkbaar ontstaat er sternis rond het aangekondigde programma van Jeroen Meus Plat Préféré rond Hitler. Blijkbaar lustte de dictator graag forel met botersaus. Nochtans vraag ik me af of hier geen sprake kan zijn van geschiedvervalsing. Immers was Hitler een vegetariër, die ook geen rokers in zijn nabijheid duldde en het is dan maar zeer de vraag of de man vlees of vis at. Hem verwijten dat hij geroosterde Joden en gecastreerde homofielen op zijn menu zette lijkt me dan ook ver overdreven en ingegeven door bepaalde drukkingsgroepen die financiele belangen hebben bij de verhalen over de holocaust en waarbij er eens te meer wordt overgegaan een individu te demoniseren. Alleszins blijken deze verwijten geen rekening te houden met de laatste inzichten uit het historisch onderzoek zoals die O.a. tot uiting kwamen in een werk als "Hitler's Gewillige Beulen", een sinister gezelschap.

Inmiddels regent het boekennieuws in de media naar aanleiding van dat weerkerende evenement te Antwerpen dat we gemeenzaam de Boekenbeurs noemen. Zo vernemen we verder dat Jan Leyers met een andere "donck" een boekenprogramma start dat "Iets met Boeken" zal noemen. De geschiedvervalsing die de vereniging ter bevordering van het boekwezen vorig jaar ten tonele voerde om haar evenement te promoten mag er ook wel wezen. Je zal je misschien herinneren dat ze literaire grootheden opvoerden als fietsende gezondheidsknarren van 50+.

Jan Leyers op Boekenbeurs

Jan Leyers signeert zijn boek "De Weg naar Mekka" op de boekenbeurs editie 2007

Om eerlijk te zijn stel ik me Hemingway toch nog altijd voor als een kettingrokende sigarettenroker achter zijn remington, Sartre als die bedachtzame man met zijn pijp en ook bij Elssschot is de pijp niet weg te denken. Het moet wel gezegd dat er in Engeland en de Nederlanden een lange culturele traditite bestaat van pijprokers. Mensen die hun interesse in Tolkien wat verder gedreven hebben dan de oppervlakkige hype die ontstaan was ten tijde van het uitbrengen van de film weten bvb. dat hobbit een samentrekking is van hobby en habit en dat pijpekruid een belangrijke rol speelt in hun cultuur. Daarbij wordt niet nader bepaald wat het pijpekruid eigenlijk is. Hetzelfde idee treffen we bvb. aan bij die andere Fantasy and Sciende Fiction schrijver Frank Herbert in zijn Dune-saga. Ook de gekende schrijver van zgn. Vlaamse Filmpkes, John Flanders, was een pijpminnende mens en strikt iconografisch genomen lijkt me het roken van een pijp in de publieke ruimte niet verboden. Anderzijds dien ik wel vast te stellen dat ik omwille van de omstandigheid dat ik tot de culturele minderheid van tabaksconsumenten behoor op de arbeidsmarkt en elders gediscrimineerd wordt in ernstige mate en nochtans ben ik geen Jood, noch homo, communist of vrijmetselaar. Je zou in deze tijden maar als broeder of zuster in een college of andere school inwonen en je je enige troost ontzegd zien.

Enfin het kies- en melkvee zal weer in drommen staan aanschuiven in het Bouwcentrum om er veel te veel te betalen voor de broché van de een of andere bekende Vlaming, al dan niet opgetekend door een ghostwriter van de uitgever. De notie aan intellectuele hoffelijkheid om dan te vermelden "zoals opgetekend door", "zoals verteld aan" of "naar een idee van" lijkt ook helemaal verdwenen te zijn in deze graai- en grabbelcultuur van de morele meerderheid. En om eerlijk te zijn, als ik naar de boekenbeurs trek is het hoofdzakelijk om fondslijsten bij elkaar te grabbelen.

Begin van de week lanceerde de VDAB zijn website omtrent creativiteit. In een totalitair geordende samenleving wordt de creativiteit volledig in de kiem gesmoord. Iedere informele samenspraak tussen individuen of uitdrukking van de eigen mening dient zoveel mogelijk onderdrukt te worden. De mensen dienen in massa de door de propaganda opgedrongen staatsideologie mee te dreunen. En tot slot brainstormen is geen synoniem van brainwashen. Om te brainstormen moet je er eerst eentje blowen zodat er een storm in je brain ontstaat, intellectuele doping zeg maar, dat wisten de muzikanten dertig jaar geleden toen de belgopop zijn opgang maakte en dat wisten de cybernauten die er tien jaar geleden van hielden te spreken van Wizards en Elite.

maandag 13 oktober 2008

zondag 12 oktober 2008

Over de Muziekgeschiedenis...

Voor de uitwerking van mijn doctoraatsthesis nam ik kennis van een verschenen studie: "De Zingende Neanderthalers", die ik wel boeiend vond.
The Singing Neanderthals: the Origins of Music, Language, Mind and Body, by Steven Mithen. London: Weidenfeld & Nicholson, 2005. [ISBN 0297643177 (WorldCat, Amazon, MareLibri)]
Daaruit bleek dat zang, muziek en dans gebruikt wordt ter ondersteuning en coördinering van menselijke activiteiten. Stel je bvb. een groepje mannen voor die een lier staan te hijsen en dit ondersteunen met een "hei, hup, hei hup". Of bij het zgn. Jammen; iemand heft een thema met een bepaald motief aan, de andere pikt dat op en beantwoord het gezang.Ook lithurgische muziek en gezang en bvb. militaire marsmuziek kan je zo beschouwen.

Het oudst gekende instrument is allicht het Egyptische systrum waarvan aangenomen wordt dat het lithurgisch gebruikt werd bij godsdienstige plechtigheden.

In het Gitaar Handboek van Ralph Denyer staat er op bladzijde 115 een vermelding die mijn bijzondere interesse wegdraagt in het kader en onder de hoofding "Grondbeginselen van de Harmonie": De verdeling in twaalf toontrappen (de basis van ons Westers Systeem) zou volgens sommigen uit oude godsdiensten of uit de astrologie stammen. De ware sleutel tot dit systeem is dan te vinden in geschriften van de Klassieke Griekse Filosofen Pythagoras en Plato, waarvan ik de toepasselijke teksten ten gepaste tijde uit een recent auteursrechterlijk beschermd werk zal aanhalen. Merk daarbij op dat de Klassieken een Zodiak hanteerden met twaalf sterrenbeelden en zeven planeten kenden. Eigenlijk was mijn wil deze materie eindelijk eens te doorgronden de belangrijkste motivering om door te gaan met mijn gitaarstudie ondanks alle moeilijkheden van dien zoals zere vingers. Als vrijzinnige kom je dan vast te stellen dat de kerktoonsoorten zoals die ooit door een Paus Gregorius gedefinieerd werden ook op dit systeem teruggrijpen.

Maar laat ons verder spreken over ons instrument de gitaar. Als je dan zo thuiskomt met een gitaar ben je natuurlijk nog ergens. Je hebt een weergave-instrument maar hoe haal je er muziek uit. In de algemene boekhandel is de spoeling van muziekwerken, laat staan partituren erg dun. In de openbare bibiotheek zal je in de rubriek muziek wel een paar leggers vinden, maar het merendeel van de boeken zijn dan boeken met een biografie en discografie van sterren als Abba, The Beatles, Madonna edm. en onderdelen die betrekking hebben op klassieke muziek. Partituren zijn er nauwelijks. In een grotere provinciale bibliotheek vond ik videolessen "Guitar Fingerpicking Method" van Peter Finlay en Fred Sokolow.
Ook vond ik er enige partituren. Leren stemmen met een stemvork is ondanks de electronische stemkastjes tegenwoordig nog nuttig omdat je ervan leert dat in een klassieke gitaarstemming iedere volgende snaar 5 tonen hoger of lager staat. Met een niet zo getraind gehoor als t mijne knapte de eerste snaar regelmatig. In de gitaarwinkel van Johny in Hasselt vond ik het reeds genoemde Gitaarhandboek van Ralph Denyer en de reeks Dit Songboek zocht ik...! van Frank Rich uitgegeven bij Reba Productions.

In het fonds van De Slegte zat toen ook een werkje;
JANSSENS, Robert, Geschiedenis van de Luit en de Gitaar, Metropolis, Antwerpen, 1980.
Die situeert de aanvang van de gitaarmuziek bij de troubadours uit de 12de eeuw. Interessant vond ik de aanhaling van het Cancion del Emperador, een bewerking van "Mille Regretz" van Josquin des Prés, het lievelingslied van Karel V. Het spelen van de luit is dan een vorstelijke bezigheid die beoefend wordt als amusement en luxe, elitair en hermetisch. Vanaf dan ontstaat ook de gewoonte componisten en muzikanten te vergoeden met royalties.
In de televisie-uitzending van de rijdende rechter van afgelopen week zat een casus van een violiste en een vioolbouwer en werden er drie instrumenten getest, waaronder ook het leeninstrument van het conservatorium. Als men de prijzen van klassieke instrumenten dan beschouwt, komt men tot de conclusie dat muziekbeoefening nog steeds elitair te noemen is.
Of als men bekijkt dat sommige particuliere gitaarspelers toch diep in de buidel durven te tasten om zich wat men een concertgitaar zou kunnen noemen aan te schaffen.

Het werk van Janssens biedt een goed overzicht van gitaarbouwers en van gitaarpartijen in klassieke stukken of specifiek voor gitaar, alsook van befaamde klassieke gitaristen zoals bvb. Carcassi, Carulli, Sors. Er is wel maar 1 partituur in afgebeeld.

In het antiquariaat van de Slegte vond ik toen ook: De mooiste Vlaamse Volksliedjes Verzameld, uitgegeven bij Deltas. Deze liederenbundel met muziekbalken deed me erg denken aan de collectie die mijn broer in de jaren zestig gebruikte toen hij op de Rijksnormaalschool zat en voor onderwijzer ging; ter staan liedjes in zoals Drie Schuin Tamboers, Zeg Kwezelken wilde gij dansen, Daar was laatst een meisje loos, Al die willen t kaperen varen edm.

Als ik het eigen didactische proces overschouw moet ik toegeven dat van het internet gehaalde grepenschrift en akkoordenschema's, tezamen met de videolessen toch wel de belangrijkste van de verzamelde media waren die een voortgang in mijn pedagogisch proces mogelijk maakten. En overigens vond ik die niet in de handel.

Inmiddels nam ik nog kennis van het Gitaarspelen voor dummies in dezelfde reeks, dat thans in de handel ligt, maar toch grotendeels gebaseerd is op dezelfde selectie van stukken als de videolessen.

Waar ik zodoende het verband onderzocht tussen muziek en natuurlijke astronomie enerzijds en populaire deuntjes leerde spelen voor eigen genoegen anderzijds kan je inderdaad spreken van een hobby.

Zoals ik je in het begin opmerkte ben ik academicus die aan een doctoraat werkt in de hoop op promotie. Vanuit die optiek genomen zijn er drie onderdelen uit de muziekwereld, die me vanuit een metajuridisch perspectief interesseren;

* Menselijke Emoties en hun Expressievormen.
Vanuit een Darwinistisch evolutionistisch oogpunt zijn de menselijke emoties terug te brengen tot een beperkt aantal basisemoties. Zo noemt Darwin in zijn "The Expression of the emotions in man and animals" Lijden en Huilen, Klagen en Wanhopen, Nadenken en Pruilen, Schamen en Blozen, Haat en Woede, Walging en Afkeer, Vreugde en Liefde.
Deze emoties gaan gepaard met biologische reflexen en lichaamstaal zoals wenen, lachen, het fronsen van de wenkbrauwen edm. De mens versterkt de uitdrukking van zijn gevoelens. Aangenomen is dat de muzikale uitdrukking in de zin van het uitstoten van samenhangende tonen en klanken voorafgaat aan de verbale expressies. In mijn dissertatie gaat veel aandacht en uitdieping naar het profane reflexmatige vloeken en zweren, zowel als naar de plechtige eed en de lithurgische bezwering.
in de agogiek bestaat er een hele aan het Italiaans ontleende terminologie die aanwijzingen dient te verstreken over de manier waarop het gevoel in een muziekstuk dient tot uiting gebracht te worden zoals Accelerando, Acciaccato, Accrescendo, Allegretto, Allegro enz. en waarin de uitdrukking van menselijke emoties zijn grootste nuancering bereikt.

*Muziek in de publieke en private ruimte
Zoals reeds aangegeven speelt muziek een rol in de religieuze en sociale beleving van de mens en dient ze als dusdanig tot het publiek domein gerekend te worden. Dit gaat dan bvb. op voor publieke vertoningen van lithurgische missen, vaderlandslievende plechtigheden waar de hymnen worden gezongen edm. Er kan bvb. ook gewezen worden op de katoenplukliedjes uit de Amerikaanse negerblues traditie, alsook op de dito gospelsongs en waaraan veel van het hedendaagse repertoire ontleend is. Dat in arbeidsorganisatie wordt teruggegrepen naar de agogische kwaliteiten van muziek kan je bvb. ook afleiden uit de liederen van de Wolga-slepers en andere slavenkoren. Heden ten dage wordt er niet meer actief gezongen op de werkvloer, maar toch wordt de heilzame invloed van muziek erkend. Studies hebben aangetoond dat de werkprestatie met 20% toeneemt als gevolg van de ontspanning die van de muziek uitgaat.
Het samenzingen en musiceren in kleinere, beperkte groepjes lijkt zelfs helemaal teloor te gaan. Samenzang tref je heden ten dage nog aan in massaal bijgewoonde gigs zoals rockconcerten, voetbalwedstrijden en (politieke) zangfeesten.
Anderzijds wordt er in de publieke ruimte zoveel muziek gespeeld dat er sprake is van een muziekterreur. Gedacht moet dan worden aan de muziek die je overal wordt opgedrongen in winkelstraten, shoppingcentra, stationshallen en luchthavens. Voor een straatmuzikant is het in de kerstperiode nauwelijks nog mogelijk om dit te overstemmen.
De vraag die zich stelt is wanneer muziek het louter publiek domein verlaat en het domein van het privaat recht betreedt, t.t.z. wanneer er voor de uitvoering en vertoning ervan dient betaald te worden. Behoort bvb. de muziek die ter gelegenheid van een huwelijk gespeeld wordt tot het openbaar domein, dan wel tot het private domein waarover royalties verschuldigd zijn en kan je een onderscheid maken tussen de muziek die uitgevoerd wordt bij de lithurgische voltrekking in de mis en deze die gespeeld wordt op het huwelijksfeest achteraf
* Compositieleer
Dit is een teruggrijpen naar de vormleer uit de klassieke Academie. Het onderzoek spitst zich daarbij toe naar de constructieregels voor alle menselijke uitdrukkingen, ongeacht of ze van muzikale, verbale of literaire aard zijn. Daarbij denk ik dan aan de versregels voor zang- en dichtkunst, de verplichte onderdelen van een klassiek concert of een heilige mis en de regels inzake topica uit de retoricaleer. Voor wat de juridische inslag van mijn dissertatie betreft gaat de bijzondere aandacht naar die hulpwetenschap van de geschiedenis die diplomatiek genoemd wordt en die de vorm- en constructieregels blootlegt waaraan oorkondes, verdragen en wetten
dienen te voldoen.

Verder aangehaalde werken:
OLING, Bert, WALLISSCH, Heinz, Geïllustreerde Muziekinstrumentenencyclopedie, R&B, Lisse, 2004 (inzonder de inleidende beschouwingen)
VAN ROSSUM, Yvonne, Muziek van A tot Z, Libro, Hoogeveen, 2004
Historische Winkler Prins Encyclopedie, Elsevier, Amsterdam/Brussel, 1952 inzonder het onderdeel Diplomatiek in het compendium tot de encyclopedie

PS Het in het vorig artikel aangehaald nummer van The Cure - Grinding Halt, dateert uit 1979 in de nasleep van de eerste oliecrisis toen er massale (jeugd)werkeloosheid was.

----------------------------
Over de Muziekgeschiedenis,
Eric Verdonck.

zaterdag 11 oktober 2008

Les Jeux sont fait...

De aandeelhouders Fortis ontvangen een coupon die allicht ook spoedig genoteerd zal worden...

PAG268 (2)

Hopelijk houdt ook het Mexicaans Leger zich nu koest!
----------------
Now playing: The Cure - Grinding Halt
via FoxyTunes

dinsdag 7 oktober 2008

Het failliet van de rechtsstaat en de arrogantie van de macht

Indien iemand failliet gaat vergt het slechts vijf minuten politieke moed om zulks vast te stellen en af te kondigen. Eigenlijk zou deze regering beter aftreden. Meer dan anderhalf jaar hebben ze tijd gehad om vast te stellen dat mensen hun spaartegoeden dienen aan te spreken om de mazout- en energiefacturen te betalen en is er al een schreeuw om herstel van de koopkracht te horen. Vijftien maanden hebben we het geroep van de voka's en N-VA-ers van deze wereld moeten aanhoren die elk zinnig debat over de economische toestand overschreeuwden met Staatshervorming, Staathervorming, Staatshervorming terwijl we allemaal in hetzelfde schuitje zaten en dezelfde ademnood voelden. En nu worden we met de neus op de feiten gedrukt dat er nationale banken zijn en een Nationale Bank van Belgie hebben. Als dan uiteindelijke de recessie in alle hevigheid losbrandt staat men er ontzet en verbijsterd op te kijken en begint een partijtje paniekvoetbal waarbij de staat medeplichtige wordt in de organisatie van een sterfhuisconstructie met benadeling van het aandeelhouderschap. Daarbij stelt de leiding van het land meer vertrouwen in vreemde mogendheden en buitenlandse banken dan in de eigen rechtbanken. In een staat bestaan er rechtsregels die dienen nageleefd te worden, maar helaas is de premier meer van het kaliber bonenteller dan van het type staatsman. Gelukkig hebben we nu de euro en zullen die biljetten van 500 euro ook in omgang raken, je zal ze van de winter kunnen gebruiken om je mazoutleverancier contant te betalen.

maandag 6 oktober 2008

Geen onteigening zonder billijke vergoeding

Van de namiddag de vriend doctoor op bezoek gehad. Niet dat het met mijn gezondheid slecht gaat, het betrof een gewoon vriendenbezoek en eigenlijk was de staat van de vriend zorgelijk. Hij zag zonet 15.000 euro geërfd spaargeld die hij in Fortis aandelen gestoken had verdampen op de beurs. Nochtans had hij ze nog niet zolang geleden aangekocht in drie schijven. Eerst tweemaal aan een koers van 13 euro en tenslotte nog een schijf aan een koers van 10 euro. Mijn gesprekspartner was daarbij overtuigd dat hij ze aan een bodemkoers gekocht had. Zelf ben ik klant bij Dexia en ik kon mijn vriend vertellen dat ik mijn Dexia aandelen nog aan 20 euro gekocht had, terwijl ze nu nog amper aan 7 euro staan, waarop mijn vriend me de hand drukte. Nogal berouwvol klopte mijn vriend zich op zijn eigen borst; het is mijn eigen schuld, ik had maar niet zo hebzuchtig en inhalig willen zijn.

Op zo'n momenten probeer je je vriend natuurlijk op te beuren. Het filmpje dat ik gevonden had op Youtube en wilde laten zien leek hem niet echt op te vrolijken, terwijl het voor mij keer op keer een ROTFL is.

Mijn vriend bleek eerder geinteresseerd in het nieuws heet van de naald in en uit een aggregator. Nadien ging hij terugzitten en was hij weer de patronizerende doktor van weleer. Welwillend liet ik me het hele verhaal van de leeggemaakte doos Fortis maar weer opdissen.

Dat kan een maatschappij toch niet maken dat men zijn waardevolste actica; de kernactiviteiten vervreemd die het voorwerp uitmaken van het maatschappelijk doel zonder een buitengewone algemene vergadering daaromtrent bijeen te roepen. Heb je misschien al eens contact gezocht met Deminor, dat is een belangenvereniging voor kleine beleggers en minderheidsaandeelhouders opperde ik dan maar.

Mijn vriend had een patient om 17 h en verbaasde zich dat de tijd zo snel voorbijgegaan was en verliet me om 17h02.

zondag 5 oktober 2008

Over de Bankbreuk

Als iemand zijn waardevolle activa aan spotprijzen begint te dumpen teneinde schulden te kunnen betalen omdat hij bovendien van de banken geen kredieten meer kan bekomen, dan noemt men zo iemand failliet.

Het is wel vreemd dat ondanks de euro in deze barre tijden de nationalistische tendezen weer opduiken en perikelen rond Fortis worden afgehandeld als een interland België-Nederland. Kwam Wouter Bos de eerste maal misschien met een pad in de korf thuis, in de terugmatch heeft hij alleszins in goede Nederlandse koopmansgeest gulden zaken gedaan. In Vlaanderen vallen misschien de schellen van de nationalistische ogen nu de kredietcrisis duidelijk maakt waar het nationale kapitaal verankerd zit.

Als iemand failliet gaat wordt er een curator aangesteld. In Brussel gaat dat zo dat de Rechtbank van Koophandel Meester Van Buggenhout tot zich roept en zegt; Meester, in de zaak van de Forges de Clabecq heeft u een goede zaak gedaan, voor onze nationale luchtvaartmaatschappij Sabena heeft u destijds uitmuntend werk geleverd. We hebben hier thans een dossier Fortis waarvan we verwachten dat u uitstekend werk zult willen verrichten. Wilt u vooral toch nagaan welke transacties er nog hebben plaatsgegrepen sinds het begin van de verdachte periode die we situeren op het ogenblik dat ABN Amro ondergekapitaliseerd werd overgenomen. . Er wordt dan een team van curatoren en juristen aangesteld die dat dan allemaal verder netjes uitzoeken, terwijl de tegoeden van de bank bevroren worden, terwijl de operationele bankactiviteiten die voor de Belgische Staat van strategische belang zijn onder curatele kunnen worden verdergezet.

Hopelijk heeft de Belgische Staat zijn noodscenario's klaar om het normale betalingsverkeer binnen de markt te waarborgen wat tot haar kerntaken als overheid behoort. Bij de laatste grote beurscrisis was dit geen probleem, want toen gold nog het principe "In Cash We Trust". Thans echter wordt het merendeel van de betalingstransacties met zgn. giraal geld voldaan. Het beheer en onderhoud van de installaties die dergelijk giraal betalingsverkeer mogelijk maken is echter in handen van de onderscheiden particuliere banken, dit in tegenstelling tot de bankbiljetten en muntstukken die door de overheid worden aangemaakt en via de post verspreid.

----------------------------------
Over de Bankbreuk,
door Eric Verdonck.

zie verder:

Geen Onteigening zonder Billijke Vergoeding
Het Failliet van de Rechtsstaat en de Arrogantie van de Macht
Les Jeux sont fait
Er is nog Waarde!

donderdag 2 oktober 2008

Smooth

De verschillende sollicitatierondes die in de afgelopen maand september niet tot een of andere tewerkstelling hadden geleid hebben me in een dipje gezet. Maar ik zal me proberen te herpakken. Misschien helpt deze vrolijke deun van Santana me daarbij wel.

Santana ft. Rob Thomas - Smooth (Official MTV)

[via FoxyTunes / Santana]