woensdag 29 oktober 2008

Aardappelpannekoekjes

Dit recept is iets wat mijn vader zaliger geregeld klaarmaakte. Het is een fraai voorbeeld van een gerecht dat in onze fusion keuken is terechtgekomen, niet door toerisme naar mediterrane en aziatische streken, maar door de wereldoorlog. Mijn vader was tijdens de oorlog nl. als krijgsgevangene weggevoerd naar Duitsland en Oostenrijk en waar hij dit recept waarschijnlijk heeft opgepikt.

Op zich is deze maaltijd dan ook een echt oorlogskostje, wat schraal, eenvoudig, maar toch lekker. Je kan het ook bereiden als een aardappelgarnituur bij een ander gerecht als onderdeel van een meer copieuze maaltijd. Het is een onmiskenbaar Germaans en Noors gerecht. Zo at ik het nog uit het vuistje bij een kraampje in de schaduw van de Dom te Keulen en wordt het in Scandinavische landen Rösti genoemd.

Ingrediënten:

1 kg aardappelen
2 tot 4 eieren
1 ui
1 bakje gerookte spekblokjes (100 gr.)
1 à 2 soeplepels maiszetmeel (Maizena)
1 à 2 soeplepels olijfolie
peper van de molen

olie voor warme bereidingen om de pannekoeken in af te bakken (mais-, arachide-, of olijfolie)

Ga als volgt te werk:

  1. Schil de aardappelen en rasp ze. Als je ze fijn raspt krijg je een smeuige pannekoek, rasp je ze grover dan krijg je een meer korstige koek. Zelf rasp ik de helft fijn en de andere helft grof.
  2. Snipper de ui fijn en meng onder het aardappelraspsel
  3. Breek de eieren en roer ze onder het aardappelraspsel. Bedoeling is een beslag te krijgen, waarvan het vocht enerzijds afkomstig is van door de aardappels afgegeven zetmeel en anderzijds van de eieren. Het aardappelraspel dient onder het vocht te staan.
  4. Roer de spekblokjes onder het beslag alsook twee eetlepels olijfolie en twee eetlepels maizena voor wat extra binding. Smaak het beslag af met peper uit de molen.
  5. Bak in een ruime koekepan een drietal aardappelpannekoekjes per keer en gebruik voldoende olie.

Varianten:

  1. In het beslag kan je ook wat gehakte verse peterselie roeren voor wat meer kleur en textuur.
  2. Er is me ook een variant bekend waarbij er geraspte wortelen mee in het beslag gaan. Zelf vind ik dit niet zo lekker. De wortelen zijn altijd onvoldoende gegaard.
----------------
Now playing: Yazoo - Situation
via FoxyTunes

Geen opmerkingen: