zondag 3 januari 2010

Worstenbroodjes

In het Antwerpse bestaat een traditie om op Verloren Maandag, dit is de maandag na Nieuwjaar Driekoningen, worstenbroodjes aan te bieden aan de gasten van kroegen, cafés en tavernes. Zelf bak ik ze van Sint Maarten tot Sint Valentijn, want het is een echte smakelijke winterhap. De worstenbroodjes in de handel zijn vaak voorzien van een curryworst, van smaakvervlakking gesproken en dit was voor mij de reden om zelf worstenbroodjes te beginnen bakken.

Worstenbroodjes 3

Ingrediënten

500 gram kalfsgehakt
1 ajuin
2 eieren
1 doos paneermeel
40 gr. eendenlever
Komijn of Kummel
Nootmuskaat
Peper

Twee rollen voorverpakt bladerdeeg
Boter
Bloem
Room

Ga als volgt te werk:

 1. Schil de ajuin en snij deze in twee. Snij een halve ajuin in stukken en hak deze tot moes eventueel met behulp van een elektrische cutter.
 2. Plaats het gehakt in een ruime beslagkom en kruid het met de uienmoes, peper, nootmuskaat en een flinke hoeveelheid komijn.
 3. Voeg een ei toe aan het gehakt en meng dit goed door het gehakt met behulp van een vork. Voeg vervolgens voldoende paneermeel toe aan het gehakt zodat dit niet meer aan de vingers kleeft.
 4. Kneed de gehaktvulling even en kneed er het blokje eendenlever door, zodat het goed verspreid zit.
 5. Dek de gehaktvulling af met aluminiumfolie en zet de kom in de ijskast en laat de gehaktvulling een halfuur rusten.
 6. Rol het bladerdeeg uit en verdeel het in vier met een keukenmes
 7. Haal de gehaktvulling uit de ijskast en verdeel in acht gelijke porties
 8. Verwarm de oven voor op 210°C en rol een worstje van een portie gehakt en wentel dit vervolgens in een kwart van het uitgerolde bladerdeeg.

  Worstenbroodjes 1
 9. U herhaalt dit tot u 4 of 8 worstenbroodjes gedraaid heeft. Zelf bak ik in een kleine grilloven waarin ik er maar vier tegelijk kan afbakken, maar in een klassieke oven kan u ze alle acht tegelijk afbakken.
 10. Beboter de bakplaat en bestuif deze met bloem. Indien u geen bakplaat (meer) heeft, kan u het ovenrooster omhullen met aluminiumfolie.
 11. Plaats de worstenbroodjes op de bakplaat en zet deze voldoende uit elkaar. Denk eraan dat de broodjes wat zullen uitzetten bij het bakken.

  Worstenbroodjes 2
 12. Breek een ei en scheid de eierdooier. Meng in een kopje de eierdooier met een eetlepel room. Bestrijk de worstenbroodjes met het eigeel met behulp van de bolle kant van een theelepel.
 13. Schuif de bakplaat onderaan in de oven en bak de worstenbroodjes gedurende 30 minuten af aan 210°C.
  PICT0065
 14. Haal de gebakken worstenbroodjes over hun lengte van de bakplaat af en leg ze op het overgehouden bakpapier. Dien op met een beetje mosterd.
 15. Gebakken worstenbroodjes kan je gemakkelijk terug opwarmen door deze tien minuten op de rooster in het midden van een voorverwarmde oven van 180°C te plaatsen.
Tips en Varianten:
 1. De hier gegeven bereiding is door toevoeging van een blokje ganzen- of eendenlever een feestelijkere uitvoering te noemen.
 2. Normaal kruid ik met peper, currypoeder en komijn. Het is vooral komijn of kummel die aan dit gerecht zijn specifieke kenmerkende smaak moet geven. Er zijn twee soorten van komijn op de markt. Ofwel treft men komijn aan die bestaat uit gemalen plantendelen en zaden, ofwel treft men kummel aan die enkel bestaat uit gemalen zaden. Deze laatste heeft een krachtigere smaak.

Geen opmerkingen: