dinsdag 14 juli 2009

Verse Maatjes met Rode Ajuin


Ieder jaar bij het uitgaan van de scholen, eind juni, begin juli, zijn ze er weer; de verse maatjes.
Een maatje is een jonge haring die net hom en kuit begint te ontwikkelen en die smaakt als een ziltig zoete zeevrucht. Deze worden rauw gefileerd verkocht bij de visboer en ook zo gegeten; sushi van eigen bodem zeg maar.
In mijn variant van dit klassiek gerecht maak ik gebruik van een rode ajuin. Deze ajuinsoort wekt bij versnijding minder traanvocht op, heeft een zoete smaak die beter harmonieert met die van het verse maatje en heeft leuke rode randjes die voor wat kleurcontrast zorgen op het bord. Je ziet dat er over dit gerecht is nagedacht!

Ingredienten:

per persoon:
1 vers maatje
1 snede brood
1/2 rode ajuin
boter
garnituur: verse peterselie of een blaadje salade

Ga als volgt te werk:
  1. Schil de rode ajuin en versnipper deze. Maak daarbij gebruik van de rokstruktuur van de ajuin. Snijdt eerst dwars op de ajuin een reeks inkepingen van de bovenkant naar de wortelzijde. Draai de ui een slag en maak een nieuwe reeks inkepingen. Leg de ui nu op zijn kant en snijdt schijfjes doorheen de gemaakte inkepingen en rokstruktuur. Hierdoor krijg je mooie kleine uisnippers.
  2. Beboter een al dan niet geroosterde snede brood
  3. Spreid het verse maatje uit over de gesmeerde snede brood
  4. Bestrooi het verse maatje met de snippers rode ui
  5. Garneer het bord verder met een fris blaadje sla of een toefje peterselie
Suggesties:
  • Traditioneel wordt hier een borrelglas koude jenever bij gegeven
  • Je kan het gerecht ook serveren met een koele, witte wijn zoals een Muscadet Sèvre et Maine, een Chablis of een Pouilly Fumé.

Geen opmerkingen: