woensdag 9 juli 2008

Kip Curry met Basmatirijst en Bananeschijfjes
Op het bord zie je vier items liggen en ik zal je wegwijs maken hoe je deze bereidt.


 1. Gebraden kip.
  Om aan gebraden kip te geraken kan je verschillende dingen doen. Je kan een kip aan het spit kopen, die is gebraden en hoef je thuis enkel maar op te warmen in de microgolfoven. Misschien heb je thuis een grill met spit en draai je je kieken liever zelf gaar. Steek je verse kip dan aan het spit, vijs het vast, strijk het in met olijfolie en bestrooi rijkelijk met kipkruiden. Een andere mogelijkheid is de kip te braden in een braadslee in de oven of in een Creuset, dat is een zware gietijzeren braadpan met deksel, op een kookvuur.


 2. Gekookte Rijst
  Rijst koken mag geen al te groot probleem opleveren. In principe heb je twee mogelijkheden. Of je kookt losse rijst in de aangegeven hoeveelheid in water. Doorgaans is dat een deel rijst op twee delen water, soms ook twee delen rijst op drie delen water. Volg daartoe gewoon de aanwijzingen op de verpakking. Voeg een snuifje zout en wat olijfolie toe aan het water voor de smaak. Het is tevens de bedoeling dat de rijst al het vocht opslorpt, dek dus de kookpot af met een deksel. Een andere oplossing bestaat erin gebruik te maken van rijst in kookbuiltjes. Deze zet je gewoon op in ruim water en laat je koken gedurende de aangegeven tijd. Je merkt het vanzelf wel, als de rijst gaar is staat het zakje bol.


 3. Bananeschijfjes
  Dit is doodsimpel, je pelt de bananen en snijdt deze vervolgens met een mes in fijne schijfjes van enige millimeter. Alleen opletten dat je je niet snijdt aan het mes. Wil je echt uitblinken geef dan een dressing van yoghurt en verse munt bij de banaan. Deze garnituur dient een doel, nl. de mond te blussen wanneer die in brand staat van de curry.


 4. Currysaus
  Als je snel klaar wilt zijn kan je gebruik maken van een pakje instantsaus, waarvan je het poeder in wat water oplost en aan de kook brengt in een steelpannetje. Vaak zijn deze sauzen aangepast aan de smaak van de Westerse consument en vrij mild van smaak. Maar dat is niet de bedoeling van dit artikel dat ik even goed de titel "Hoe maak je een goede curry?" had kunnen meegeven. Curry is eigenlijk een bereiding waarvan het hele geheim schuilt in wat de fransen noemen à l'ail doux. Je hebt het volgende nodig: olijfolie, een bol look, een bokaal sambal oelek, kurkuma of geelwortel, koriander en/of currypoeder, room of kokosmelk, een kwartliter kippebouillon van een blokje, maizena.


  1. Schil een hele bol look, dit zijn minstens 7 tot 12 teentjes knoflook en snipper deze fijn, eventueel met behulp van een keukenapparaat.

  2. Verhit twee lepels olijfolie in een steelpannetje en smoor er de looksnippers in. Laat de look fruiten op het vuur tot deze goudgeel kleurt. Blus met een koffielepeltje sambal oelek en bind terug op met een koffielepeltje kurkuma. Voeg twee lepels water toe en roer zodat er een soort curypasta ontstaat.

  3. Open het brikje room of het blikje kokosmelk en voeg hiervan toe aan de currypasta tot de gewenste kleur bereikt is. Echte curry wordt bereid met kokosmelk, maar omdat die niet altijd gemakkelijk bij de hand is kan je ook gewone room bezigen.

  4. Breng verder op smaak met koriander- en/of currypoeder. Er bestaan verschillende varieteiten van currypoeder en je moet daarmee zelf experimenteren. Sommige zijn eerder kort, droog en scherp, andere weer lang, mild, zoetig van smaak.

  5. Leng de saus aan met een kwartliterje kippebouillon en bind terug op met maizena.

  Is het eindresultaat wat te scherp van smaak naar je zin, gebruik dan minder of zelfs geen sambal oelek in deze bereiding. Wil je snel klaar zijn en gewoon een milde curry hebben, breng dan wat room aan de kook en los hierin currypoeder op naar smaak, alsook wat kippefond.
Boodschappenlijst
- 1 à 2 kippen (bij vier stevige eters mag je rekenen op een halve kip per persoon, bij een gezin met twee volwassenen en twee opgroeiende kinderen kan één stevige kip volstaan, indien nodig kan je van een stevige kip zes personen bedienen, zorg alleszins voor voldoende rijst en saus)
- 1 doos basmatirijst (ALDI) (twee à drie koppen rijst of rijstbuiltjes)
- knoflook
- 1 blikje kokosmelk of 1 brikje room
- bananen (eventueel yoghurt en verse munt)
- checklist: olijfolie, sambal oelek, kurkuma, currypoeder, korianderpoeder, kippebouillonblokjes

Zo dat was het dan voor mijn eerste recept in mijn blog.

eerder geschreven en gepubliceerd april-mei 2007 voor de MSN Groep WerkloosVlaanderen

Geen opmerkingen: