woensdag 15 juni 2011

Chariot of FireWel, ik was er bij, ik heb het gezien en meegemaakt, dat inmiddels voltrokken huwelijk van Kate en William van Engeland, de Windsors zeg maar, waar ik het eerder over had. Niet dat ik om 9u al op de afspraak was voor het beeldscherm, maar ik plofte rond het middaguur nog net op tijd voor de televisie om de bruid waardig naar het altaar te zien schrijden. Sinds de eerste man op de maan landde en Eddy Merckx de Tour de France won hou ik wel van zulke mediaverdichtingen die ons in mundovisie en eurovisie worden aangeboden.Tijdens de kerkdienst heb ik nauwlettend naar het gezang en de andere muziek zitten luisteren en ik heb het hele gebeuren uitgezeten. Wat me trof in de huwelijksceremonie was de uitvoering van de officieuze engelse hymne naar William Blake's gedicht [Would those feet in ancient time], want ik herkende die muziek ergens van.

Die stond toch op die soundtrack van Vangelis bij de speelfilm Chariots of Fire zo schoot het door mijn gedachten. Dat is die loopfilm uit begin jaren tachtig en die staat daar op als Jerusalem Hymne Zou Bibman, die toch hele en halve marathons loopt daar notie van genomen hebben ging het door me heen, maar dan, toen was die misschien nog te jong om zich dat te herinneren.
Dat refrein van dertig jaar geleden galmt wel meer in mijn hoofd! Zo is het gebeente van Paus Johannes Paulus II opgegraven. Het betreft hier geen archeologisch wonder, want men wist nog precies waar men hem gelegd had. Wel kwam er een miraculeuze genezing aan te pas want één en ander kaderde in de zaligverklaring van deze paus die eind jaren zeventig de heilige stoel ging bekleden en begin jaren tachtig de vrije vakbond Solidariteit in Polen openlijk ondersteunde, hetgeen de inleiding was van en uiteindelijk leidde tot de zgn. val van het communisme. Ook van dertig jaar geleden zijn een aantal werken die typisch uit de kandidatuuropleidingen aan de V.U.B. begin jaren tachtig dateren en waarvan er enkele aan bod kwamen in De Belezen Kater.

Dark Satanic Mills
Nuclear Plant Workers Battles To Stop Fukushima DestructionThe Sydney Morning Herald: Fukushima

1 opmerking:

Teuvo Vehkalahti zei

Greetings from Finland. This, through a blog is a great get to know other countries and their people, nature and culture. Come take a look Teuvo images and blog to tell all your friends that your country flag will stand up to my collection of flag higher. Sincerely, Teuvo Vehkalahti Finland