zondag 3 oktober 2010

Fazant met kool


Bron Afbeelding: Tuva apporteert een fazant

Een tijdje terug kon ik een vriend enige malen vergezellen als zgn. tracker (traqueur) of drijver tijdens jachtpartijen. Op het einde van de jacht ligt dan alle geschoten klein wild zoals fazanten, hazen, patrijzen en duiven uitgestald in een jachttableau. Aan de drijvers werd dan meestal een fazant toebedeeld, waarna voor het gezelschap nog een getracteerde maaltijd volgde in een restaurant. Sindsdien eten we in het seizoen toch enkele keren een fazant, ook nu ik niet meer genodigd ben deel te nemen aan jachtpartijen. In deze periode van het jaar leek het me dan zinvol enige wildrecepten te plaatsen. Het recept "Fazant met kool" is een vrij klassieke bereiding en ik geef hier het recept van Dirk de Prins uit Bistro & co.

Fazant met Gestoofde Kool

Categorie: WILD EN GEVOGELTE
Couverts: 4

Ingredienten:
  • 1 fazantehen
  • 2 klontjes natuurboter
  • 1 ui
  • 1/4 groene kool
  • 1 snee gezouten spek
  • 1/2 rookworst
  • muskaatnoot
  • 1 glas water
  • peper, zout
Bereidingswijze:
De fazant opbakken in een gietijzeren stoofpot, tot de vogel overal een bruin kleurtje gekregen heeft. Het vuur zacht zetten en verder laten braden gedurende ca. 35 min. (op een laag pitje, niet laten verbranden)

De kool in fijne reepjes versnijden en gedurende 10 minuten in kokend gezouten water laten blancheren. De groente spoelen en schrikken met koud water. In een kookpot het spek laten korsten met wat boter, de fijngesneden ui er bij doen en gedurende 10 min. laten opstoven. De geblancheerde kool dan toevoegen, goed mengen en alles gedurende 20 minuten teder laten stoven.

De fazant uit de braadpan halen en in twee snijden. De billen van de halve borsten verwijderen. De braadpan deglaceren met een glas water. Het braadsel los roeren en de fond even laten inkoken. Het braadvocht over de kool gieten. Bovenop de kool leggen we de fazantebillen en laten nog een tiental minuten verder stoven. Dan het borstvlees en de in stukken gesneden rookworst erop leggen en gedurende een 10 minuten op zacht vuur verder laten trekken. Vlak voor het serveren raspen we muskaatnoot over de stoofschotel.

BRON: DE PRINS, Dirk, Bistro & Co, Lannoo, 1994


Bron Afbeelding: Jachttableau te Sabournac

Geen opmerkingen: