woensdag 27 oktober 2010

De gestrafte eros in het huis van venus


Youtube:user/bongerdduiven

Het verrichten van een webanalyse kan bijwijlen wel eens verrassend, leerrijk en boeiend zijn. Blijkbaar was iemand afgelopen avond op mijn boekenblog terecht gekomen op de pagina van het boek van Johanna Fürstauer "Eros in het oude Oosten" met de zoektermen; Google:eros+de+kater
Zodoende kwam aan het licht dat er zich in Volubilis twee mozaieken bevinden die de gestrafte eros voorstellen in het huis van Venus.
In de eerste scene wordt een gevleugelde Eros, met de handen op de rug gebonden, gegeseld door twee andere gevleugelde Eroten. De gestrafte heeft een duif geschoten die dodelijk gewond met een pijl in de buik op de grond ligt. In de tweede scene wordt dezelfde Eros, nog steeds gebonden, het amphitheater binnengeleid en gegeseld door de tweede Eros. De derde Eros opent een kooi, waaruit een grote schildpad tevoorschijn komt. Rechts bevindt zich een mand met fruit.
Overigens mag het huis van venus niet verward worden met het huis van Venus Marina te Pompeij. In Volubilis bevindt zich verder een huis van Orpheus, hetgeen zeer verhelderend werkt als men dingen aan het licht wil brengen.Diana en Actaeon - Wikipedia:Aktaion

In de astrologie noemt men het huis waarin de planeet Venus staat het huis van Venus. Daarnaast is zij nog heer van de huizen die de tekens Stier en Weegschaal op de cusp hebben. Voor volslagen leken in symbolisme kan ik verwijzen naar Astrologie voor dummies op Google Books waarin de betekenissen van het huis van Venus nader zijn toegelicht.
Uit forumberichten op de kattensite bleek dat Jurgen en zijn vriendin zich een kattenren voor Eros en Zita wensten en de spreekwoordelijke daad bij het woord voegden. De sociale software liet toe dat het initiatief door een schare fans op bijval mocht worden onthaald. In een basisstudieboek over sociale psychologie op Google Books werd zo de vraag beantwoord of agressie is aangeboren dan wel aangeleerd.


Geen opmerkingen: