zaterdag 17 april 2010

Minerant 2010


De Mineralogische Kring Antwerpen kondigt de 35ste editie aan van hun jaarlijkse salon of beurs voor verzamelaars van mineralen, fossielen en schelpen, die zal doorgaan in het weekend van 8-9 mei eerstkomend.

zie:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Mineralogie
http://www.minerant.org/
http://www.minerant.org/MKA/minerantnl.htmlMinder aangekondigd maar daarom niet minder belangstellingwekkend voor aardwetenschappers is de vulkaanuitbarsting onder de Eyjafjallajökull-gletsjer op IJsland die het luchtvaarverkeer over West-Europa heeft lamgelegd sinds 14 april laatstleden.

http://nl.wikipedia.org/wiki/IJsland
http://en.wikipedia.org/wiki/2010_eruption_of_Eyjafjallajökull

Om dit indrukwekkende natuurfenomeen goed te kunnen duiden had de redactie van Pauw & Witteman in hun uitzendingen van 15 en 16 april Prof. Dr. Salomon Kroonenberg uitgenodigd. Vooral de tussenkomst in de uitzending van 16 april was zeer te waarderen waar de professor van de Technische Universiteit te Delft en die nog opgroeide in Middelburg het had over ramingen van de hoeveelheden pyroclastisch materiaal die in de atmosfeer terecht kunnen komen en daarbij voorbeelden aanhaalde uit de geologische geschiedenis waarbij de uitbarsting van de Krakatau uit de recente menselijke overlevering nog klein bier is. Tevens mag niet worden uitgesloten dat we slechts een prélude meemaken en dat de Katla op IJsland eveneens nog tot eruptie zal komen. Enfin we kunnen duidelijk waarnemen dat de hooggeleerde professor
erg in zijn nopjes geraakt wanneer hij het kan hebben over de explosieve kracht van erupties en de hoeveelheid aan materiaal die er uitgestoten kan worden.

zie verder:
Uitleg over Vulkanisme in IJsland
Vulkaan onder Eyjafjallajökull

Geen opmerkingen: