maandag 31 oktober 2011

AppelcakeNaast bereidingen met pompoenen mogen ook gerechten met appelen niet ontbreken op een Halloween-viering. Hierbij geef ik het recept voor een appelcake, waarbij wordt uitgegaan van het basisrecept voor een zgn. quatre-quart of vier kwarten botercake.

Ingrediënten
250 gr tarwebloem of patisseriebloem
250 gr boter
250 gr suiker
5 eieren
2 grote appelen
zout, kaneel 
Ga als volgt te werk:
 1. Breek de eieren in een kom en klop deze tezamen met de suiker tot een schuimige massa met behulp van een mixer.
 2. Voeg de malse boter, die voordien uit de koelkast werd gehaald, toe aan de beslagkom en meng deze onder het beslag met behulp van de kneedhaken.
 3. Voeg vervolgens de bloem toe, eventueel met behulp van een zeef, en meng het onder het beslag. Kruid het deeg met een snuif zout en een vleugje kaneel  en laat het beslag rusten. Stel de oven in op 180°C en warm de oven voor.
 4. Schil de appelen en verwijder het klokhuis met de appelboor. Snijd de appelen in kwarten en vervolgens in dunne plakjes van enige mm.
 5. Beboter een bakvorm en bestuif deze met wat bloem.
 6. Stort de helft van het deeg in de bakvorm en besteek deze met de plakjes appel.
 7. Stort de rest van het deeg in de bakvorm en besteek ook deze tweede laag met plakjes appel.
 8. Bestrooi de bovenkant van het gebak met wat fijne suiker, chapelure en eventueel wat amandelschilfers.
 9. De klassieke quatre-quart bak je af in het midden van de oven aan 180°C gedurende 45 minuten. Deze appelcake gaat 60 minuten de oven in om het fruit goed te laten meegaren.
 10. Haal de cake na het verstrijken van de baktijd uit de oven en keer de bakvorm om op een rooster of bakpapier en til voorzichtig los van de cake.
Suggesties, Varianten
 1. Voor deze cake kan je zowel gewone bloem als zelfrijzende bloem gebruiken. Met gewone bloem krijg je een meer smeuige cake, terwijl met zelfrijzende bloem het gebak zal rijzen, boven de bakvorm uitbollen en luchtiger zijn. Echter zullen door de rijs de appelpartjes naar de bodem van de cake  geduwd worden.
 2. In plaats van de cake te besteken met partjes appelen zoals hier aangegeven kan je appel ook in dobbelstenen snijden en gewoon onder het deeg mengen.
 3. Vervang 100 gr. van de suiker met 100 gr. honing en je bekomt een appelhoningcake.


Geen opmerkingen: