woensdag 27 oktober 2010
De gestrafte eros in het huis van venus
Youtube:user/bongerdduiven
Het verrichten van een webanalyse kan bijwijlen wel eens verrassend, leerrijk en boeiend zijn. Blijkbaar was iemand afgelopen avond op mijn boekenblog terecht gekomen op de pagina van het boek van Johanna Fürstauer "Eros in het oude Oosten" met de zoektermen; Google:eros+de+kater
Zodoende kwam aan het licht dat er zich in Volubilis twee mozaieken bevinden die de gestrafte eros voorstellen in het huis van Venus.
In de eerste scene wordt een gevleugelde Eros, met de handen op de rug gebonden, gegeseld door twee andere gevleugelde Eroten. De gestrafte heeft een duif geschoten die dodelijk gewond met een pijl in de buik op de grond ligt. In de tweede scene wordt dezelfde Eros, nog steeds gebonden, het amphitheater binnengeleid en gegeseld door de tweede Eros. De derde Eros opent een kooi, waaruit een grote schildpad tevoorschijn komt. Rechts bevindt zich een mand met fruit.
Overigens mag het huis van venus niet verward worden met het huis van Venus Marina te Pompeij. In Volubilis bevindt zich verder een huis van Orpheus, hetgeen zeer verhelderend werkt als men dingen aan het licht wil brengen.
Diana en Actaeon - Wikipedia:Aktaion
In de astrologie noemt men het huis waarin de planeet Venus staat het huis van Venus. Daarnaast is zij nog heer van de huizen die de tekens Stier en Weegschaal op de cusp hebben. Voor volslagen leken in symbolisme kan ik verwijzen naar Astrologie voor dummies op Google Books waarin de betekenissen van het huis van Venus nader zijn toegelicht.
Uit forumberichten op de kattensite bleek dat Jurgen en zijn vriendin zich een kattenren voor Eros en Zita wensten en de spreekwoordelijke daad bij het woord voegden. De sociale software liet toe dat het initiatief door een schare fans op bijval mocht worden onthaald. In een basisstudieboek over sociale psychologie op Google Books werd zo de vraag beantwoord of agressie is aangeboren dan wel aangeleerd.
zaterdag 16 oktober 2010
Kookboeken
Afgelopen maand plaatste ik een eerste overzicht van de kookboeken die ik thuis op de plank heb staan op mijn boekenblog:
De boekinformatie bij deze kookboeken is vaak aangevuld met webkoppelingen, die naar soortgelijke informatie op het web verwijzen, zodat ook de toevallige websurfer deze kookboeken kan raadplegen en er lekkere keukenrecepten of leuke gastronomische ideeën kan opdoen.
Heerlijke Herfstgerechten
Brochure met 21 verrassende herfstrecepten van chef-kok Albert Verdeyen. Deze bundel met wildrecepten werd uitgegeven door Lidl om haar assortiment aan wild en gevogelte extra in de kijker te zetten en is gratis te bekomen in de filialen van Lidl.
De recepten zijn tevens op een website te raadplegen waar er sommige voorzien zijn van een instructieve videoclip.
zondag 3 oktober 2010
Canard à l'orange
Eendenborstfilet met Sinaasappelsaus
Recent maakte ik bij twee verschillende gelegenheden deze klassieke franse bereiding klaar. Het recept is gemakkelijk en veelvuldig terug te vinden op het wereldwijde web.
De eerste maal vertrok ik daarbij van een volledige eend en volgde het recept van Roland Gööck in zijn boek "100 Wereldberoemde recepten". Dat recept schrijft voor dat de eend wordt gevuld met schijven appel en parten sinaasappel en in een braadpan of de oven wordt afgebakken.
De saus wordt dan verder afgewerkt met ontvliesde partjes sinaasappel of mandarijn en flinterdunne reepjes sinaasappelschil, de geste van sinaasappel genoemd. Hierbij werden feestelijk appelen in de oven met veenbessencompote en kroketten geserveerd. Overigens stellen de billen van een eend, net zoals die van een fazant overigens, bijster weinig voor en veel eetplezier is er niet aan.
De andere keer ging ik uit van "magret de canard", dit is eendenborstfilet met het vel van de vogel er nog aan. Dit materiaal laat toe om vlot à la minute te werken. Voluit in het frans zou je het gerecht op de foto als volgt kunnen noemen;
Magret de canard à l'orange avec pommes caramélisées au choux-rouge et purée de céleri-rave.
Ingredienten:
1 volledige eendenrugfilet in twee delen maigret de canard
1 sinaasappel
40 gr roomboter
tijm
peper, zout
kippenfond (eventueel van een bouillonblokje)
enige binding
voor de garnituren:
1 kg appelen
1 kg aardappelen
1/2 knolselder
1 bokaal rode kool bereid met appelen
75 gr boter
suiker
peper, zout en nootmuskaat
Ga als volgt te werk:
- Schil de aardappelen en de knolselder en snij deze in stukken. Breng aan de kook in ruim water met wat zout
- Haal met een fijnschiller de zgn. zeste van de sinaasappel, dit is de zo dun mogelijke uiterste schil van de sinaasappel waarbij moet worden vermeden enig wit van de schil mee te trekken, enkel de olierijke oranje schil interesseert ons hier. Snij de bekomen schillen in flinterdunne reepjes. Eventueel kunnen deze in een kop met heet water worden overgoten om even te blancheren. Hou de zeste van sinaasappel apart voor latere verwerking
- Schil de appelen en snij deze in parten.
- Smelt boter in een kookpot en laat op temperatuur komen. Stoof de appelparten in de hete boter en bestrooi met suiker opdat een caramellaagje ontstaat rond de appelparten. Voeg een bokaal rode kool toe en laat rustig terug op temperatuur komen.
- Kerf met het vleesmes een ruitvormig patroon in de velzijde van het vlees. Dit voorkomt dat het vlees bij het afbakken gaat trekken. Kruid het vlees met peper.
- Laat een klont boter, eventueel met een weinig olijfolie, smelten en heet worden in de pan. Braad de eendenfilet 6 minuten aan de velzijde en 3 minuten aan de blote zijde. Kruid tijdens het braden het vlees verder af met tijm en zout.
- Terwijl het vlees braadt is het tijd om de aardappelen en knolselder te pureren en op smaak te brengen met peper, zout, nootmuskaat en boter.
- Zet het vlees warm weg als het gaar is en laat rusten. Blus de pan met het sap van een sinaasappel en voeg een weinig kippenfond toe. Laat de saus inkoken en geef een losse binding mee met een eetlepel room of beurre manie of een maizenapapje. Strooi en roer de zeste van sinaasappel door de saus.
- Snij de eendenfilets in schijfjes en dresseer de borden.
Suggestie:
Snij een sinaasappel in dunne schijven en braad deze aan in de pan. Gebruik deze schijfjes om te garneren.
Fazant met vijgen
Ingrediënten:
1 Fazant ca. 1 kg (van de Hen)
bvb. 4 borststukken
6 mooie volle geconfijte vijgen
25 cc wildfond
20 cc rode wijn
1 el cognac
1 kl bruine kandijsuiker
1 kl gemalen koffie
60 gr koude boter
zout, peper
Wildgarnituur:
4 appelen (cox, boskop..)
4 eetlepels veenbessencompote
30 gr boter
2 kl bruine kandij
citroensap
Ga als volgt te werk:
- De oven voorverwarmen op 180 øC
- De fazant peperen, zouten en in een casserol aanbraden.
- De vijgen reinigen en in stukken snijden.
- De stukken fazant in de casserol flamberen met cognac en in debeboterde braadslee van de oven omdoen. Gedurende een uurtje verder braden.
- De vijgen, de wildfond en de rode wijn in de casserol doen en gedurende minstens een halfuurtje laten pruttelen.
- De vijgensaus mixen en door een zeef doen. Monteren (opbinden) met een
klontje boter en er een koffielepel gemalen koffie doorroeren.
- De appelen wassen, dwars doormidden snijden en het klokkehuis uithollen.
- Met citroensap de doormidden gesneden appel tegen verkleuring behoeden.
- De holtes met de veenbessenjam opvullen en de appels wedersamenstellen.
- De bakplaat beboteren en bestrooien met de bruine kandij.
- De appels op de bakplaat schikken en mee in de oven zetten.
Fazant met kool
Bron Afbeelding: Tuva apporteert een fazant
Een tijdje terug kon ik een vriend enige malen vergezellen als zgn. tracker (traqueur) of drijver tijdens jachtpartijen. Op het einde van de jacht ligt dan alle geschoten klein wild zoals fazanten, hazen, patrijzen en duiven uitgestald in een jachttableau. Aan de drijvers werd dan meestal een fazant toebedeeld, waarna voor het gezelschap nog een getracteerde maaltijd volgde in een restaurant. Sindsdien eten we in het seizoen toch enkele keren een fazant, ook nu ik niet meer genodigd ben deel te nemen aan jachtpartijen. In deze periode van het jaar leek het me dan zinvol enige wildrecepten te plaatsen. Het recept "Fazant met kool" is een vrij klassieke bereiding en ik geef hier het recept van Dirk de Prins uit Bistro & co.
Fazant met Gestoofde Kool
Categorie: WILD EN GEVOGELTECouverts: 4
Ingredienten:
- 1 fazantehen
- 2 klontjes natuurboter
- 1 ui
- 1/4 groene kool
- 1 snee gezouten spek
- 1/2 rookworst
- muskaatnoot
- 1 glas water
- peper, zout
De fazant opbakken in een gietijzeren stoofpot, tot de vogel overal een bruin kleurtje gekregen heeft. Het vuur zacht zetten en verder laten braden gedurende ca. 35 min. (op een laag pitje, niet laten verbranden)
De kool in fijne reepjes versnijden en gedurende 10 minuten in kokend gezouten water laten blancheren. De groente spoelen en schrikken met koud water. In een kookpot het spek laten korsten met wat boter, de fijngesneden ui er bij doen en gedurende 10 min. laten opstoven. De geblancheerde kool dan toevoegen, goed mengen en alles gedurende 20 minuten teder laten stoven.
De fazant uit de braadpan halen en in twee snijden. De billen van de halve borsten verwijderen. De braadpan deglaceren met een glas water. Het braadsel los roeren en de fond even laten inkoken. Het braadvocht over de kool gieten. Bovenop de kool leggen we de fazantebillen en laten nog een tiental minuten verder stoven. Dan het borstvlees en de in stukken gesneden rookworst erop leggen en gedurende een 10 minuten op zacht vuur verder laten trekken. Vlak voor het serveren raspen we muskaatnoot over de stoofschotel.
BRON: DE PRINS, Dirk, Bistro & Co, Lannoo, 1994
Bron Afbeelding: Jachttableau te Sabournac
Abonneren op:
Posts (Atom)