dinsdag 6 juni 2017

Drie Genrestukken van Johannnes Vermeer (1632-1675)

The Procuress (1656)
https://nl.wikipedia.org/wiki/De_koppelaarster_(Vermeer)


De drie werken geven ieder een beroep weer uit de zeventiende eeuw; de Geograaf en de Astronoom worden zelfs als pendanten beschouwd, terwijl de Koppelaarster een genrestuk op zich is dat ook door andere meesters werd uitgewerkt. Afgebeeld wordt een bordeelscene waarin steevast dezelfde elementen in weerkeren; de hoerenmadame, het meisje, de client, het goudstuk en de luit.
De platvoersheid van de scene gaat wel wat voorbij aan de notie van koppelaarster als huwelijksmakelaar zoals o.a. in China traditioneel is en die disciplines als numerologie en astrologie hanteert. zie daarover verder mijn blog-artikel: 'Kung-Hsi Fa Ts'ai'
Voor de werken van Vermeer heb ik al een boontje gehad van in 1971 toen de Limburgse Tijl een kunstroof pleegde van het werk 'De Liefdesbrief''voor het goede doel in Bangladesh. Mijn waardering voor deze en andere meer intimistische genrestukken zoals Het melkmeisje, Brieflezende vrouw in Blauw en Meisje met de parel kan dan ook niet genoeg onder de aandacht worden gebracht.

Geen opmerkingen: