vrijdag 2 januari 2015

Smoutebollen


Oliebollen, Beignets, Croustillons

In de handel zijn kant-en-klare oliebolmixen verkrijgbaar die zeer goed voldoen. Is er geen mix voorhanden dan kan je aan de slag  met het navolgende recept;
Ingrediënten
300 g  Bloem
      1 dl Bier
    1/4 l  Melk
      2    Eieren
     30 g  Gist
     20 g  Suiker
    200 g  Poedersuiker (om de smoutebollen te bestuiven)
Ga als volgt te werk
1. Weeg de bloem af in een beslagkom, voeg een snuif zout toe en zet de kom op een warme plaats.
2. Giet de melk in een steelpan en verwarm deze. Vermeng de suiker met de lauwe melk en maak de gist erin aan. Voeg het mengsel van de steelpan bij de bloem in de kom samen met het bier en klop met de garde.
3. Breek de eieren en scheid de 2 dooiers. Voeg de eigelen bij het beslag en sla de eiwitten tot schuim. Werk op het laatst de tot sneeuw geklopte eiwitten voorzichtig onder het beslag. Laat het deeg 30 min. rijzen
4. Bak de smoutebollen in een hete frituurketel op 175°C goudgeel af. Laat met behulp van twee lepels telkens een klein deegbolletje in het frituurvet vallen.
5. Werk vlug en bak niet te veel deeg ineens. Laat de smoutebollen mooi bruin bakken, schud ze af en laat ze uitdruipen.
6. Doe de smoutebollen in een kom en bestrooi ze met poedersuiker.
Tips en Varianten
1. Het deegbeslag is te lopend of luchtig voor smout- en oliebollen; dit merk je wanneer het deeg geen bol vormt maar in draden uit elkaar loopt in je frituurolie of wanneer je deegbolletjes direct bovenop de olie blijven drijven. Voeg dan 1 tot 3 soeplepels bloem toe aan je beslag tot de gewenste consistentie bekomen is. Ideaal zinken de gemaakte deegbolletjes voor een korte tijd naar de bodem van de frituurpan tot ze luchtig komen bovendrijven, maar toch nog grotendeels verzonken onder het olieoppervlak. Keer de smoutebollen regelmatig met behulp van een spaan en laat rondom mooi bruin bakken.
2. Traditioneel worden in Nederland oliebollen gegeven rond de jaarwisseling met oudejaarsavond en Nieuwjaar. De Nederlandse variant is gevuld met krenten.
3. Appelbeignets: Haal met een appelboor het klokhuis uit een appel, schil deze en snij hem in plakken van ongeveer 1 cm. Haal de appelschijven door het beignetbeslag zodat deze rondom een deegjasje hebben. Bak in de hete frituurolie tot ze goudbruin zijn.
4. Ananasbeignets: Open een blik ananas in schijven, haal de ananas eruit en dep de schijven droog op een propere keukenhanddoek of met keukenrolpapier. Haal de ananasschijven door het beignetbeslag en bak ze af.
 Bewerkt naar een origineel recept ontleend aan de rubriek (Streek)recepten uit Belgie van Astrid Veltman.

Geen opmerkingen: