zaterdag 21 december 2013

Nelson Mandela begraven

... en andere vergeten goede doelen van een voorbije generatie!

Afgelopen zondag 15 december ll. werd Nelson Mandela begraven na dagenlange rouwceremonieën en eerbetuigingen. Eigenlijk was men in de zomer al klaar met de biografieën en speeches, want toen waren er al ernstige gezondheidsproblemen met Nelson Mandela, die het ergste deden vrezen.

In 2014 gaat het Wereldkampioenschap Voetbal door in Brazilië, maar de zwarte pief heeft de vorige editie nog in zijn eigen Zuid-Afrika weten doorgaan. De song Waka Waka van Shakira was het officiele lied van de vorige editie van het WK en is een van de meest bekeken clips op youtube.


Na de anti-nucleaire en anti-rakettenbetogingen, eind jaren zeventig, begin jaren tachtig, was de nood in Afrika en de afschaffing van de Apartheid in Zuid-Afrika "the next big thing" voor linkse activisten en  rock-artiesten.


De Britse Bob Geldof van de rockband "The Boomtown Rats", bekend van de hit "I Don't Like Mondays", spande zich in voor de projecten Band Aid en Live Aid.
Het evenement Live Aid werd direct in mundovisie wereldwijd uitgezonden vanaf de verschillende locaties waar de optredens plaatsvonden en het was een nooit eerder gezien mediaspektakel. Ingewijden in de psychedelische beweging die vertrouwd waren met het werk "De Trip" van Tom Wolfe spraken van een tower controle op wereldschaal.
Vraag een homo'ke zich in te spannen voor de goede zaak en hij werkt zich de
naad uit het lijf. Het mini-concert van de rockband Queen met frontman Freddie Mercury wordt beschouwd als een van de beste life-performances ooit.Aan de andere kant van de plas, de Atlantische Oceaan dus, kwam een antwoord in de vorm van USA for Africa; die de opbrengst van hun hit "We are the World" afstond aan de bestrijding van de hongersnood in Afrika. (Ethiopie). In 2010 werd de song opnieuw opgenomen, maar dan voor de slachtoffers van de aardbeving in Haiti.

In de jaren tachtig werden verschillende protestsongs opgenomen tegen de Apartheid in Zuid-Afrika en voor de vrijlating van Nelson Mandela;
Het was ook de tijd dat multinationale ngo's als Greenpeace, met zijn Rainbow Warrior en Amnesty International met zijn brievenacties tot bloei kwamen.
Er was een breed progressief front ontstaan van ecologisten, pacifisten, burgerrechtenactivisten, Cannabis Law Reformers en holebi's.

Freedomfest

In navolging van het LiveAid-evenement en met medewerking van Jim Kerr van The Simple Minds werd op 11 juni 1988 een benefiet-concert georganiseerd in het Londense Wembley-stadium tgv de 70ste verjaardag van de toen nog gevangen gehouden Nelson Mandela, een evenement dat de bijnaam FreedomFest meekreeg.Mark Knopfler van Dire Straits droeg hun song "Brothers in Arms" op aan Mandela met de woorden: "This one is really for the gentleman in question this evening. Best birthdayparty we have ever been to. Thanks for having us. ... One Humanity, One Justice"


In de talrijke bijdragen n.a.v. het overlijden en de begrafenis van Nelson Mandela in journaals en actualiteitenmagzines vond ik dat er weinig aandacht besteed werd aan dit aspect van Nelson Mandela als icoon van het verzet van een generatie, hetwelk toch belangrijk genoeg is om er niet zomaar aan voorbij te gaan. Natuurlijk werd de besproken periode vooral doorleefd en gevoeld door de mensen die toentertijd in hun adolescentie verkeerden en thans rond de vijftig zijn.

Mensen die me volgen weten dat ik wel wat heb met de zgn, parallelle levens van Plutarchus. Er is wel een parallel te trekken tussen het leven van Nelson Mandela en Lenin in de zin dat ze beiden gedurende een hele lange tijd in afzondering hebben doorgebracht, hetzij als gevangene op Robbeneiland, hetzij als banneling in ballingschap.

Astrologisch acteerde ik recent een transitie van de eclips over Neptunus in Schorpioen; een generatie-aspect.

Bronnen:

* Youtube
* Wikipedia
http://www.tijdvoor80.be/
* Met dank aan Annemie Ramaekers voor de suggestie.

Geen opmerkingen: