maandag 18 mei 2009

Aardbeien Romanov

Deze klassieke bereiding van verse aardbeien is genoemd naar het Russische Bojarengeslacht dat van 1613 tot 1917 de tsarentroon bezette. Tsaar Peter de Grote, die leefde van 1672 tot 1725, is wel de beroemdste telg van dit geslacht geweest. Misschien dateert het aardbeiendessert dat zijn familienaam draagt wel uit die tijd.

Google.be:Aardbeien Romanov
Google.com:Strawberries Romanov

Andere pretendenten voor deze dedicatie zijn allicht Catherina de Grote en Nicolaas II, die met zijn gezin vermoord werd in Jekaterinenburg en door de russisch-orthodoxe kerk heilig verklaard werd. Van Catherina de Grote is gekend dat zij een wellustige vrouw was en het nuttigen van dit dessert wordt wel eens beschouwd als een erotische gewaarwording die perfect met andere erotische activiteiten gepaard kan gaan. Nochtans is Catherina geen Romanov, vermits zij in het Duitse Stettin geboren werd als prinses van Anhalt-Zerbst-Dornburg en door huwelijkspolitiek de Tsarentroon wist te bezetten.

Hier te lande wordt het in de volksmond ook wel aardbeien met klop-klop genoemd, hetgeen we eerder een triomf van de marketingtechniek dan van de gastronomie kunnen noemen. Klop-klop is de handelsnaam van instant chantilly in poedervorm. Men mengt dit poeder met de aangegeven hoeveelheid melk en bekomt zo een soort slagroom. Dit produkt is populair om twee redenen; men bekomt gemakkelijk stijve slagroom en het is minder vet dan echte slagroom, wat belangrijk is voor wie haar lijn in de gaten wil houden.

Voor de smaak gaat er echter niets boven echte , vers geklopte slagroom en als je de richtlijnen volgt zal je merken dat het heus niet moeilijk is.

Ingredienten:

1 bakje aardbeien van 500 gr
1 à 2 brikjes room van 20 cc
bloemsuiker (variëteit: Icing Sugar)
schepijs of vanilleroomijs

Ga als volgt te werk:

  1. Om bij het bereiden van verse slagroom een goed resultaat te bereiken is het belangrijk dat zowel de room als de recipient waarin je de room gaat kloppen goed gekoeld zijn. Zorg dus dat je je room in de koelkast bewaart en zet de beslagkom een halfuur ofzo op voorhand in de koelkast.
  2. Was de aarbeien in koud stromend water en laat ze uitlekken in een zeef. Verwijder de steeltjes en snijd de aardbeien in stukken.
  3. Haal de beslagkom en de room uit de koelkast en gebruik bij voorkeur de elektrische mixer met kloppers boven de garde, tenzij je een echt losse pols hebt. Giet de room in de kom en sla deze met de kloppers stijf.
  4. Pas wanneer de slagroom de gewenst dikte heeft bereikt voeg je bloemsuiker toe naar smaak.
  5. Schep twee bolletjes of quenelles roomijs op een bord of in een coupe. Drapeer er de aardbeien over en schep of spuit de room over de aardbeien.

Varianten:

  1. Voor een echte purist dienen de aardbeien met enkel slagroom en een fluitje champagne vergezeld te gaan.
  2. Roland Gööck beweert in zijn kookboek dat het echte geheim van Aardbeien Romanov zit in een saus gemaakt van sinaasappelsap en -schil, curaçao en suiker waarvan de aardbeien doortrokken worden. Eventueel kan in deze saus ook port verwerkt worden. De bereiding met roomijs noemt dan Romanov-ijs.
  3. Je kan hierbij ook een stukje luchtig biscuit geven dat je op smaak brengt met wat likeur naar keuze of banketbakkersroom gebruiken in plaats van roomijs.

Naslaan:

ROLAND GÖÖCK, 100 Wereldberoemde Recepten

Geen opmerkingen: